Interview Tammy Koolen: "Samen sterker en toekomstbestendiger"

De arbodienstverlening laat al een aantal jaar een mooie groei zien. De krapte op de arbeidsmarkt en het bijbehorende belang van werkgevers om meer aandacht te geven aan werknemerswelzijn, biedt de partijen die actief zijn in de markt vele mogelijkheden. Ook de maatschappelijk brede trend waarbij er meer aandacht voor vitaliteit en gezondheid is, draagt hier aan bij. De grootste kopers op deze markt zijn ook actief in het verzekeringswezen (zowel intermediair als verzekeraars).

In het kader van deze ontwikkeling spraken wij met Tammy Koolen. Na een carrière in de gezondheidszorg kocht zij in 2019 het bedrijf S.A.L. Verzuim en voegde daar in 2020 de arbodienstverlener Stimulanz aan toe. Koolen: ‘De overname van Stimulanz was een strategisch interessante aanvulling op S.A.L. Verzuim. Er ontstond een groter bereik en een breder dienstenpakket waarmee wij onze klanten completer en beter van dienst konden zijn.’ In 2020 verkocht zij de nieuwe organisatie aan de Heilbron Groep (sinds september 2021 opgegaan in de Alpina Groep).

 

De samenwerking met Van Birgelen Assurantiën gaf voor beiden een win-winsituatie

‘Om als kleinere arbodienst het hoofd te kunnen bieden aan de grotere spelers in onze markt en niet achterop te raken bij de concurrentie zijn wij met S.A.L. Verzuim en Stimulanz ook een samenwerking aangegaan met Van Birgelen Assurantiën (VBA).’ Koolen vertelt dat al een aantal jaren te zien is dat de grotere arbodiensten intensieve samenwerkingen hebben met verzekeraars en assurantieadviseurs. Hoewel het voor bedrijven goed is om zelf een arbodienstverlener te contracteren, gebeurt dit veelal door bemiddeling van de verzekeraar of het intermediair. ‘Door de samenwerking met VBA ontstond er voor ons als arbodienstverlener een groter werkgebied. VBA kon door de samenwerking de schadelast verkleinen en hierdoor de premie bij de verzekeringen op een beheersbaar niveau houden. Een win-winsituatie’, aldus Koolen.

 

Samengaan met grotere arbodienst strategische noodzaak op middellange termijn

Nadat Van Birgelen in 2020 verkoopgesprekken voerde met de Heilbron Groep liep het voor Koolen anders dan gepland. ‘De synergetische voordelen die onze samenwerking bracht, zorgden ervoor dat Heilbron interesse kreeg in de combinatie van verzekeringen en arbodienstverlening. Een strategie die Heilbron al langer voert met De Verzuimeconoom. Koolen besloot hier serieus over na te denken; temeer omdat zij voorzag dat het samengaan van S.A.L. Verzuim en Stimulanz met een grotere partij op de middellange termijn toch een strategische noodzaak zou worden. De druk voor de kleine partijen wordt opgevoerd door de steeds sterker wordende grote partijen. Koolen geeft daarbij aan: ‘De continuïteit van S.A.L. Verzuim en Stimulanz, maar vooral het beter kunnen bedienen van onze klanten gaf voor mij de doorslag om beide bedrijven samen te laten gaan met De Verzuimeconoom.’

 

Overnametraject gericht op strategische meerwaarde

Koolen: ‘Tijdens het verkooptraject zijn wij begeleid door BHB Dullemond, dat al jaren actief is in de verzekeringsmarkt en de laatste jaren ook steeds meer in de arbodienstverlening. Hun netwerk in deze markten, focus op strategische meerwaarde en vakkundige, multidisciplinaire team heeft ervoor gezorgd dat wij voor onze bedrijven strategisch de juiste keuze hebben gemaakt en dit voor alle partijen (verkopers, kopers én onze mensen) een win-winsituatie heeft opgeleverd.’

De Verzuimeconoom is een van de weinige partijen in Nederland die de volledige dienstverlening voor het 12-jaarsrisico uitvoert (uitvoering Wet verbetering Poortwachter [WvP], Ziektewet en WGA eigenrisicodragerschap). Binnen De Verzuimeconoom blijft Koolen eindverantwoordelijk en mede-eigenaar van S.A.L. Verzuim en Stimulanz. Vanwege haar jarenlange kennis en ervaring in de gezondheidszorg maar ook vanwege haar commerciële én mensgerichte persoonlijkheid is zij tevens Commercieel Directeur voor alle arbodiensten binnen de Heilbron Groep.